5 gadgets om je privacy te garanderen

De laatste tijd is er veel te doen over privacy.  Wat is privacy precies en wat kunnen we allemaal doen om onze privacy te waarborgen? Wij geven 5 leuke gadgets die je kunt gebruiken om te zorgen dat je privacy meer gewaarborgd wordt. 

 

De Van Dale omschrijft privacy als de persoonlijke vrijheid, het ongehinderd, alleen, in eigen kring of met een partner ergens kunnen vertoeven; gelegenheid om zich af te zonderen, om storende invloeden van de buitenwereld te ontgaan, een toestand waarin een mens er zeker van is dat zonder zijn toestemming zo weinig mogelijk andere mensen zich op zijn terrein zullen begeven. Later is dit uitgebreid met:

  • Zelf bepalen wie welke informatie over ons krijgt. 

  • De wens onbespied en onbewaakt te leven.

 

Privacy is een ruim begrip

Privacy is dus eigenlijk een ruim begrip. Het gaat om de bescherming van je eigen privéleven.  We hebben allemaal wel ergens het gevoel dat overheden meekijken, maar kunnen dit niet hard maken. Is onze privacy nog wel onze privacy? Met de huidige technologische mogelijkheden en het opslaan van de big data geven wij eigenlijk al heel veel van onszelf prijs. In de meeste gevallen, omdat wij dit ook zelf willen. Wij willen namelijk laten zien wat we doen in het weekend via Facebook. We vinden het heerlijk als het huis lekker verwarmd is als we thuis komen middels een slimme thermostaat. Daarnaast bestellen we van alles online en delen we agenda’s met elkaar. Vervolgens willen we wel allemaal beschermd worden tegen terrorisme en daarom vinden we dat de overheid meer moet doen om ons te beschermen, maar aan de andere kant willen we ook niet te veel van onszelf weggeven. De overheid zit op dit punt ook in een spagaat, want eigenlijk willen ze alles van iedereen weten en meten. Ze hebben hier ook wel de mogelijkheden voor (telefoontaps, inbreken op computers etc), maar dit is volgens de wet verboden. 

 

Dag van de privacy

Om meer over onze privacy na te denken is “de dag van de privacy” in het leven geroepen. De bedoeling van deze dag is om aandacht te vragen voor en stil te staan bij de zorgvuldige omgang met persoonsgegevens. Jij en wij, overheden, bedrijven, iedereen wordt vandaag opgeroepen een privacy check te doen. Is jouw wachtwoord bijvoorbeeld wel sterk genoeg? Gebruik je niet overal hetzelfde wachtwoord? Heb je jouw social media profielen wel goed afgeschermd?  Nederlanders geven gemiddeld een 3,7 op een schaal van 1 tot 5 over hoe druk ze zich maken over hun privacy. Dit terwijl 60% aangeeft niet bewust bezig te zijn met hun privacy. Deze cijfers komen uit een onderzoek gepubliceerd door het NRC. De dag van de privacy wordt ook gebruikt om naar de toekomst te kijken. Welke trends op het gebied van privacy kunnen dit jaar worden verwacht? Ook wij hebben hier over nagedacht en hebben 5 gadgets om je privacy te garanderen. Bij de gadgets hebben we ook meer uitleg gegeven waarom deze bijdragen aan de veiligheid en/of privacy. 

 

#1: Anti skim card

Iedereen heeft het woord skimmen wel eens gehoord, maar wat is het nu precies? Tegenwoordig kun je bij veel bedrijven contactloos betalen met je pas. Op jouw pas zit een limiet (vaak €25,-) en hiermee kun je altijd contactloos betalen. Fraudeurs hebben een methode ontwikkeld om dit geld van je kaart te halen, zonder dat je hier weet van hebt. Om je pasjes in je portemonnee te beschermen is de Skimmer Blocker ontwikkeld. Dit is een pasje die je met ieder gewenst logo kunt laten drukken. Het pasje doe je in je portemonnee en al je pasjes zijn beschermd tegen skimmen.

 

#2: Webcam cover

De laatste tijd is er veel te lezen over webcams van laptops. De geruchten gaan dat overheden en andere instanties stiekem mee kunnen kijken door je webcam. Om dit te voorkomen is er de webcam cover ontwikkeld. Deze handige gadget plaats je voor je webcam op laptop of computer (ook beschikbaar voor smartphones en tablets). Op het moment dat je de webcam niet gebruikt, schuif je de webcam cover dicht en niemand kan met je mee kijken.

 

#3: Wachtwoord generator

Veel Nederlanders hebben een wachtwoord die eenvoudig te raden is. Vaak is het de geboortedatum, postcode of naam van kinderen. Om een wachtwoord te generen die door niemand geraden kan worden is een kryptonizer ontwikkeld. Deze handige gadget is erg leuk om weg te geven aan personeel of klanten en is te bedrukken met logo of persoonlijke boodschap. De kryptonizer is een handige tool om een wachtwoord te genereren die niemand zal raden.

 

#4: Paspoort blocker

Het stelen van een identiteit van iemand komt vaker voor. Dit komt omdat er in een paspoort en rijbewijs tegenwoordig een RFID chip zit. Op deze chip staat je volledige identiteit en kan dus gestolen worden middels skimming. Je hebt vast gehoord over criminelen die werden betrapt met valse paspoorten, en doordat meer en meer afspraken en contracten online worden gesloten brengt dit grote risico’s met zich mee. Dit moet je ten koste van alles voorkomen. Een paspoort blocker is een soort houder voor je paspoort. De houder is gemaakt van speciaal PU-materiaal met een blokkerende stof. Door aan het label te trekken kun je het paspoort er gemakkelijk uit laten glijden.

 

#5: Anti diefstal rugzak

Elke dag vinden er 400.000 zakkenrol incidenten wereldwijd plaats. Geen zorgen meer, dit kan jou niet overkomen met de Bobby antidiefstal rugzak! De tas is gemaakt van hoogwaardig polyester en heeft reflecterende details voor jouw veiligheid in het donker. Aan de buitenkant heeft het veel verborgen vakken voor het woon-werkverkeer. Aan de binnenzijde vind je gevoerde vakken voor een 15.6 “laptop, tablet tot 10” en al jouw andere spullen.

 

Denk aan je eigen privacy en aan de privacy van anderen. Geeft een gadget om je privacy te garanderen aan klanten en/of medewerkers. Laat je door ons inspireren. Heb je vragen over bovenstaande blog of een andere vraag? Laat het ons dan weten. Vond je dit artikel interessant, dan zouden we het heel leuk vinden als je dit blog deelt op social media. 

 

 

Contactformulier