Welke druktechniek past bij mijn relatiegeschenk?

Jullie logo op de juiste manier laten bedrukken op jullie relatiegeschenken? Dat snappen we. Je wilt natuurlijk goed voor de dag komen. Daarom is het belangrijk om te weten welke druktechnieken er allemaal zijn. We benoemen in deze blog de negen belangrijkste druktechnieken.

 

  1. Lasergraveren
  2. Doming
  3. Transfer
  4. Blinddruk
  5. Sublimeren
  6. Tampondruk
  7. Digitaal drukken
  8. Zeefdruk
  9. Borduren

 

lasergraveren

1. Lasergraveren

Jullie logo wordt met deze techniek uit het materiaal gelaserd. Hierdoor wordt het logo als verdiepte afbeelding zichtbaar. Doordat de laserstraal een zeer kleine diameter heeft, biedt deze druktechniek de mogelijkheid dunne lijnen of punten in het materiaal aan te brengen.

 

Lasergraveren wordt toegepast op veel materiaalsoorten zoals: metaal, glas, hout en diverse kunststoffen. Ook ronde of gebogen voorwerpen kun je laten graveren.

 

Graveren geeft meestal een zeer luxe en duurzame uitstraling. Als je met jullie logo luxe wil uitstralen, dan is dit een goede keuze.

doming

2. Doming

Bij doming wordt een sticker voorzien van een soort kunsthars (ook wel epoxy genoemd). Hierdoor krijgt de sticker een soort 3D uitstraling. Deze laag beschermt de sticker tegen verkleuring en krassen. De sticker kan op vlakke en vormvaste producten worden aangebracht.

transferdruk

3. Transfer

Dé druktechniek voor full colour, kleine oplagen en gepersonaliseerde opdrukken. Jullie opdruk wordt eerst op een transferpapier gedrukt. Dit kan met diverse druktechnieken gebeuren. Vervolgens wordt het ontwerp uitgesneden met een plotter zodat daarna de transfer onder een bepaalde druk en hitte op het kledingstuk kan worden geperst.

blinddruk

4. Blinddruk

Hierbij wordt het logo verdiept of verhoogd in het relatiegeschenk aangebracht. Er wordt geen inkt gebruikt bij deze druktechniek. In plaats daarvan wordt met een tang of droogstempel het logo in het materiaal geperst. Deze druktechniek geeft een chique uitstraling aan je relatiegeschenken. Op de volgende materialen komt jullie logo het beste tot zijn recht met blinddruk: Papier, dun metaal, plastic en leer.

sublimeren

5. Sublimeren

Sublimeren heeft als voordeel dat het nooit vervaagd of krast. Door het chemische proces van vaste stof naar gas dringt de inkt in het materiaal binnen. Dit proces gebeurt onder invloed van hitte, waarna de inktmoleculen door afkoeling weer terugkeren naar hun vaste toestand. Hierdoor ontstaat een fotografische beeldkwaliteit met een glanseffect. In alle gevallen moet het basisproduct wit zijn, aangezien de inkt doorzichtig is bij deze druktechniek.

tampondruk

6. Tampondruk

Tampondruk is een goede druktechniek om toe te passen op geschenken met bolle of holle vlakken. Jullie logo wordt met tampondruk op een vlakke plaat gegrift. Vervolgens worden de verdiepingen gevuld met inkt. Daarover wordt een gladde stempel van kunststof gerold. Dat is de tampon. Via deze tampon wordt de inkt overgebracht op het relatiegeschenk.

digitaal printen

7. Digitaal drukken

Bij digitaal drukken wordt de inkt direct op het product bedrukt. Digitaal drukken is een techniek die zuinig omgaat met inkt. Het gedeelte waar het logo komt, moet wel vlak zijn.

zeefdruk

8. Zeefdrukken

Zeefdruk wordt vooral veel toegepast op textiel en is ook toepasbaar op donkere geschenken. Het principe van de zeefdruktechniek is doordruk. Allereerst wordt er een zeefdrukfilm geprint. Dit is een print die op het gaas komt van het zeefdrukraam. De plekken die geprint worden komen overeen met de plekken waar een specifieke kleur van de bedrukking moet komen. Vervolgens wordt er een lichtgevoelige laag op het raam aangebracht en wordt deze belicht. Doordat de zeefdrukfilm het licht tegenhoudt op de plekken waar deze is aangebracht, wordt de laag die is aangebracht op deze plekken niet hard. Op de andere plekken wordt deze laag wel hard. De plekken die niet verhard zijn worden weggespoeld, waardoor er een bepaald drukpatroon ontstaat. Per kleur wordt een ander raam gebruikt.

borduren

9. Borduren

Met naald en draad wordt jullie logo direct op een stuk textiel aangebracht. Borduren geeft een luxe uitstraling, maar is minder goed geschikt voor lichte en waterdichte stoffen. Caps, truien en t-shirts worden vaak geborduurd.

 

Plan een afspraak

Zoals je hebt gezien, is de keuze reuze. Daarom helpt ons ervaren team je graag met de juiste keuze te maken. Plan een afspraak in en laat je door ons adviseren. Zien we je snel?

 

Plan een afspraak

 

Contactformulier