Statiegeld

 

statiegeld

Klein, maar veel impact

Plastic flessen van frisdrank en water zijn vaak klein, maar hebben veel impact in onze maatschappij en in ons milieu. Op dit moment worden er ruim 600 miljoen grote statiegeldflessen per jaar ingezameld. Daar komen zo’n 900 miljoen kleine statiegeldflessen per jaar bij per 1 juli 2021. Meer dan een verdubbeling qua aantallen in impact. Zeker wanneer we waardevol plastic gescheiden inzamelen, zodat het hergebruikt kan worden voor nieuwe flessen. Én het zwerfafval verminderd zal worden doordat er voor elk klein plastic flesje € 0,15 terug betaald wordt aan de consument. Dit samen zal veel impact hebben. Daar dragen we bij Robitex graag ons steentje aan bij.

 

Wat verandert er precies in het statiegeldsysteem

Vanaf 1 juli 2021 wordt er naast de bestaande statiegelden op flessen, ook statiegeld geheven op kleine plastic flessen met frisdrank of water. Het statiegeld bedraagt € 0,15 per flesje. Dit bedrag komt boven op de huidige verkoopprijs van het product. Dus ook bij de duurzame bedrukte flesjes die Robitex levert, moeten wij statiegeld berekenen.

 

statiegeld

De etiketten van alle statiegeldflessen krijgen een statiegeldlogo en een nieuwe EAN-code. Zo wordt het voor consumenten duidelijker welke flessen wel of geen statiegeld bevatten en meedoen in het systeem. Verder komen er veel meer innamepunten. Sommige zijn verplicht consumenten te faciliteren bij het innemen van de statiegeldflessen. Andere verkooppunten van plastic flessen kunnen dit vrijwillig doen.

 

 

 

Waar kunnen de kleine plastic flesjes worden ingeleverd?

  • Supermarkten
  • Bemande tankstations langs de snelweg
  • Bemande treinstations
  • Grote cateringlocaties

 

Daarnaast kunnen andere verkopers van flesjes frisdrank en water ervoor kiezen om vrijwillig statiegeldflessen in te zamelen, zoals scholen, sportverenigingen en bedrijven.

 

Verplichting vs kans

Voor de één is het nieuwe systeem een verplichting. Voor de ander de kans om hun klanten, leden of medewerkers te laten ervaren dat zij recycling een warm hart toedragen, het zwerfafval actief willen verminderen en hun duurzaamheidsambitie verder waar willen maken. Of om hun clubkas te spekken.

knop statiegeldregeling

En nu?

Natuurlijk juichen we als organisatie deze nieuwe statiegeldregeling en duurzaamheid toe. Dat zit in het karakter en DNA van Robitex. Een paar dingen willen we toch nog even met je delen:

 

  1. Water is gezond en de flesjes die wij leveren bestaan al voor 100% uit gerecycled PET materiaal (RPET). Door de statiegeldregeling zal meer dan 90% ingeleverd worden en nogmaals gerecycled worden. Hierdoor kunnen we steeds meer circulair worden.
  2. We hebben nog voldoende voorraad plastic flesjes. Bestel je deze voor 12 juni 2021, dan leveren wij ze voor 1 juli 2021 bij je af. En profiteer je nog van het tarief zonder statiegeld.
  3. Bestellingen voor flesjes water of frisdrank die niet meer voor 1 juli 2021 geleverd en gefactureerd kunnen worden, moeten doorbelast worden met € 0,15 per flesje.
  4. De houdbaarheid van de flesjes water die wij leveren is +/- 24 maanden.
  5. De statiegeldregeling geldt NIET voor Tetra verpakkingen.

 

statiegeld

Overstappen

Natuurlijk stimuleren we alle duurzame en circulaire initiatieven, maar we weten ook dat het niet altijd haalbaar is. Daarom maken wij standaard al gebruik van RPET flesjes. Wel is het wellicht juist nu het moment om je medewerkers, leden of klanten te verrassen en te faciliteren met een duurzame drinkfles. Maak het persoonlijk met een leuke quote, boodschap, kaartje of jullie logo.

 

 

Wij hebben alvast een kleine selectie voor jullie gemaakt. Welke is jouw favoriet?

Statiegeld tip 1 Statiegeld tip 2 Statiegeld tip 3

 

 

Contactformulier